Κυνήγι

Ο Λίσταρος είναι δημοφιλής στους κυνηγούς της περιοχής. Σύμφωνα με τους τοπικους κανονισμους κυνηγιού το κυνήγι απαγορεύεται σε απόσταση 250 μέτρων από την τελευταία κατοικία μιας πόλης ή ενος οικισμού και σε απόσταση 150 μέτρων από μεμονωμένες κατοικίες. Αν οι κυνηγοί παραβιάσουν αυτούς τους κανόνες οι κυνηγετικοί σύλλογοι Τυμπακίου και Μοιρών προτείνουν να επικοινωνήσετε αμέσως με την αστυνομία ή τον τοπικό θηροφύλακα. Τα όρια του οικισμού του Λίσταρου φαίνονται στην παραπάνω εικόνα και μπορούν και να προβληθουν διαδικτυακά στον ιστότοπο των δασικών χαρτών.

Αναβαση στη Λισταροκορφή

Η Λισταροκορφή είναι η τοπική κορυφογραμμή της οροσειράς Αστερούσια που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του χωριού. Είναι μια εύκολη πεζοπορία και απαιτούνται περίπου 45 λεπτά για να φτάσει κάποιος στην κορυφή. Ωστόσο, θα πρέπει να βρείτε τον δικό σας δρόμο ανάμεσα από τους θάμνους καθώς δεν υπάρχει οριοθετημένο μονοπάτι. Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο .gpx εδώ.

Μοιρες - Λίσταρος - Κουσες με ποδηλατο

Η διαδρομή έχει 20χλμ μήμκος και φτάνει στα 500 μέτρα περίπου υψόμετρο. Η εκκίνηση της διαδρομής είναι στα 4χλμ νότια των Μοιρών δίπλα στον Πυροσβεστικό Σταθμό.

Μπορείτε να κινηθείτε δυτικά για περίπου 1 χλμ. Στη συνέχεια, περνάτε βόρεια προς το χωριό Πετροκέφαλι και στη συνέχεια νότια προς το χωριό Κουσες. Ωστόσο, δεν εισέρχεστε στον Κουσέ, αλλά συνεχίζετε προς το χωριό Λίσταρο. Αυτό το τμήμα της διαδρομής είναι το πιο δύσκολο, αφού πρέπει να διασχίσετε ποδηλατώντας αρκετούς λόφους. Κοντά στο χωριό Λίσταρος αρχίζει μικρή κατάβαση. Περνάτε μέσα από το χωριό και βγαίνεται από ένα στενό μονοπάτι στη δυτική πλευρά. Μετά το Λίσταρο, η διαδρομή συνεχίζει κατηφορικά προς το χωριό Σίβας. Από τον Σίβα στον Κουσέ ακολουθείτε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο (πολύ λίγα αυτοκίνητα) και από εκεί επιστρέφετε πίσω στο σημείο εκκίνησης.

Αναδημοσήευση από το Mesara Bikes με την άδεια του Παύλου Παυλίδη Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο GPX εδώ.